Matematyka finansowa - problem z zadaniem
nieznajomy: Mam problem odnośnie zadania z matematyki finansowej
Która z ofert kupna nieruchomości jest korzystniejsza
a)Płacąc na koniec każdego z 30 miesięcy kwotę w wysokości 68jp kap.półroczna i rocznej stopie
25%
b)Płacąc 500jp gotówką 700 za pół roku i 500jp 1,5r. od pierwszej wpłaty przy kap. kwartalnej i
rocznej stopie 24%
W podpunkcie ma mają być takie dane :
E=68 miesięczne z dołu
r=0,25:2=0,125 (bo kapitalizacja jest półroczna)
n=5 (też wiem dlaczego)
m=6
Nie wiem dlaczego m=6 , przecież kapitalizacja jest półroczna to nie powinno być m=2 ? Jeśli
się mylę to może mi to ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest? Z góry dziękuję