Wykaż że
Paulinka: Wykaż że liczba (6−201/2)1/2 − (6+201/2)1/2 jest liczbą całkowitą
3 wrz 19:19
Eta:
√6−√20= √6−2√5= √(1−√5)2= |1−√5|= −1+√5
√6+√20= ........ = |1+√5|= 1+√5
dokończ.......
3 wrz 19:23
Kaśka_: skąd się wzieło w 1 linijce po drugim = ?
3 wrz 19:27
Eta:
(1−√5)2= 1−2√5+5= 6−2√5
3 wrz 19:31
5-latek: (6−201/2)1/2= √6−√20
To samo (6+201/2)1/2= √6+√20
Skorzystalem ze wzoru a1/n= n√a
Teraz √6−√20= √(1−√5)2 i skorzystaj teraz z ewzoru √x2=|x|
3 wrz 19:45
Kaśka_: okey czyli wychodzi −2 czyli należy do całkowitych :3
3 wrz 19:51