Narysuj wykres funkcji
MysteriousCore: Narysuj wykres funkcji: f(x) = |x2−|x|−2|
3 wrz 19:14
bdziumzde5: x2 − lxl − 2 = lxl2 − x − 2
RYSUJESZ KOLEJNO FUNKCJE
f1(x) = x2 − x − 2
f2(x) = f1(lxl) = lxl2 − lxl − 2
f3(x) = |f2(x)} |lxl2 − lxl − 2|
3 wrz 19:19
MysteriousCore: ok zaraz zobaczę, czy to wyjdzie, natomiast mała pomyłka mi się wkradła i funkcja wygląda tak:
f(x) = |x2−2|x|−2|
Rozumiem, że 3 kolejne wykresy zmienią się na:
f1(x) = x2 − 2x − 2
f2(x) = f1(lxl) = lxl2 − 2lxl − 2
f3(x) = |f2(x)} |lxl2 − 2lxl − 2|
A jeszcze pytanie, czy nie da rady zamienić wzorów tych funkcji na formę kanoniczną?
3 wrz 19:30
bdziumzde5: Tak, mozesz zmienic na kanoniczna.
3 wrz 19:32
MysteriousCore: tylko pytanie jakby to wyglądało wtedy. Bo ogólnie wychodzi mi (x−1)2 tylko jak to będzie
wyglądało dla poszczególnych funkcji z modułami?
3 wrz 19:34
bdziumzde5: x2 − 2x − 2 = x2 − 2x + 1 − 3 = (x−2)2 − 3 = f(x)
g(x) − szukana funkcja
g(x) = |f(lxl)| czyli symetria wzgledem punku o ws.(0,0)
3 wrz 19:34
bdziumzde5: f(x) = (x−1)2 − 3*
3 wrz 19:35
bdziumzde5: bdziumzde5: x2 − 2x − 2 = x2 − 2x + 1 − 3 = (x−2)2 − 3 = f(x)
g(x) − szukana funkcja
g(x) = |f(lxl)| czyli symetria wzgledem punku o ws.(0,0)
NIE CZYTAJ TEGO
3 wrz 19:45
bdziumzde5: Wiesz o co chodzi ?
3 wrz 19:45
MysteriousCore: Faktycznie, mała pomyłka. Tak to zrobiłem
http://imgur.com/jeObb0b i tylko pytanie czy dziedzina nie bedzie
przypadkiem x ≥ 0?
3 wrz 19:45
bdziumzde5: dziedzina x >= 0 ? NIEEE

Dlaczego?
A rysunek masz zly
3 wrz 19:53
bdziumzde5: dziedzinie wyznaczasz jak jest pierwiastek lub mianownik, a rysunek trzeba zrobic nastepujaco:
a)rysujesz (x−1)
2 − 3
b) rysujesz (lxl−1)
2 −3 , jak?
odbijasz to co z prawiej strony na lewa wzgledem prostej OY
c) rysujesz l(lxl−1)
2 − 3l to juz wiesz jak
3 wrz 19:57
bdziumzde5: dziedzinie wyznaczasz jak jest pierwiastek lub mianownik, a rysunek trzeba zrobic nastepujaco,
to jest zle napisane, ale dotyczy twojego rodzaju funkcji.
3 wrz 19:58
MysteriousCore: Teraz powinno wszystko być już ok. ogólnie z funkcjami nie miałem do te pory problemów ale w
kwadratowej troche sie w tym przykładzie pogubiłem
http://imgur.com/tWUWizs
3 wrz 20:12
bdziumzde5: Teraz jest dobrze, tylko rysunek jest brzydki i nie umiesciles zadnego punku na osiach.
3 wrz 20:15
MysteriousCore: Wiem bo robię to na szybko, ale ogólnie jednostki zaznaczam

Jeszcze raz dzięki za pomoc
3 wrz 20:16