kombinatoryka
R21: ustal ile jest liczb czterocyfrowych w których zapisie występują dokładnie dwie cyfry
3 wrz 19:08
R21: jak zrobić to zadanie
3 wrz 19:10
R21: ?
3 wrz 19:11
R21: pomoże ktoś
3 wrz 19:17
Eta:
Jakie cyfry? (napisz porządnie treść zadania!
3 wrz 19:20
R21: to jest cała treść zadania myślę że tu chodzi o wszystkie cyfry
3 wrz 19:22
R21: ?
3 wrz 19:28
bdziumzde5: I. Przypadek, w ktorym pojawi sie cyfra zero. Zero nie moze stac na poczatku.
1) cyfra 0 wystepuje tylko raz − 3 sposoby.
| | | |
2) cyfra 0 wystepuje 2 razy − | = 3 sposoby |
| | |
3) cyfra 0 wystepuje 3 razy − 1 sposob.
Druga cyfre wybieramy na 9 sposobow.
A
1 = (3+3+1)*9
ll. Przypadek, w ktorym nie pojawi sie 0.
| | | |
Wybieramy dwie dowolne cyfy z dziewieciu: | =36 |
| | |
[] wybralismy liczby a i b.
[] liczba a moze pojawic sie w tym zapisie 3 razy, 2 razy lub tylko raz.
| | | |
a) pojawi sie 3 razy − | sposobow = 4 kombinacje. |
| | |
| | | |
a) pojawi sie 2 razy − | sposobow =6 kombinacji. |
| | |
| | | |
a) pojawi sie 1 raz − | sposobow = 4 kombinacje. |
| | |
Razem 4+4+6 = 14
A
2 = 14 * 36
A = A
1 + A
2
3 wrz 19:31