Pole boczne graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest ..
zacny: Pole boczne graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe sumie pól obu podstaw. wyznacz
sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.
Zrobiłem tak:
Pb = 3 *a * h
Pp = a2√3/4
2* Pp = 2 * a2√3/4 = a2√3/2
Pb = 2 * Pp
3 * a *h = 2 * a2√3/2 /: 2
3 * a * h = a2√3 /:3a
h = a2√3/3a
h = a√3/3
Nie wiem jak wyznaczyć dalej kąt sinus . I czy dobrze napisałem to co jest wyżej ?
Proszę o szybką pomoc.
3 wrz 18:50
zacny: Pomoże ktoś ?
3 wrz 19:55
bdziumzde5:

pozniej zrobiles, ze Pp = a
2√3 / 2
| | a2 | | 13a2 | | a√13 | |
d2 = (a)2 + H2 = a2 + |
| => H2 = |
| => H = |
| |
| | 12 | | 12 | | √12 | |
| | 2√3 | | 2*3 | | 2√13 | |
|
| = |
| = |
| |
| | √13 | | 3*√13 | | 13 | |
3 wrz 20:13