banalnie proste
marika: Suma dwóch liczb jest równa 4. Jedna z tych liczb jest o 14 mniejsza od dwu−krotności
drugiej.Wyznacz te liczby. I tu mam problem gdyż wyszły mi 2 opcje odpowiedzi 1) x=−2 y=6 no i
2) x=22 y=−18 Prosiłabym o pomoc w postaci podania lub potwierdzenia, który wynik jest
wynikiem poprawnym.
3 wrz 18:41
irena_1:
x+y=4
x=2y−14
2y−14+y=4
3x=18
y=6
x=12−14
x=−2
Jedyna taka para to −2 i 6.
Twoja druga para nie spełnia drugiego warunku− skąd Ci się wzięła?
3 wrz 18:44
marika: a z czegoś takiego x−14=2y fakt źle to było . Wielkie dzięki za pomoc
3 wrz 18:46