czworokąt
bla bla:
dany jest czworokąt ABCD, którego kolejne boki mają długości 4,5,7,8. Kąt między najkrótszymi
bokami tego czworokąta ma miarę α i cosα−919. Sprawdź czy na tym czworokącie można opisać
okrąg
9 lis 21:40
wmboczek: z tw cosinusów wyznaczamy przekontną naprzeciw α
d2=42+52−2*4*5*9/19=...
to samo zrobimy z perspektywy przeciwległego do α kąta β
d2=72+82−2*7*8*cosβ=...
jeśli można to α+β=180
cosβ=cos(180−α)=−cosα
9 lis 22:26
bla bla: no własnie tak robiłam tylko wyszły mi jakieś kosmiczne liczby.
d
2=
113919
cosβ=
63133
i teraz nie wiem czy mam te kąty zaokrąglić, np, że α≈151
o a β≈61
o
11 lis 15:53