Monotoniczność ciągu
Prosiałke: Zbadać monotoniczność ciągu
bn=(2−(−1n))n
3 wrz 18:37
irena_1:
Czy to nie jest
bn=(2−(−1)n)n ?− sprawdź nawiasy
3 wrz 18:48
Prosiałke: Tak mam napisane przez prowadzącą zajęcia.
3 wrz 18:51
Prosiałke: W razie gdyby nie był to problem, mogę prosić o te 2 rozwiązania przykładów? Tego który
przesłałem i tego co poprawiłaś?
3 wrz 18:52
Prosiałke: Odświeżam.
3 wrz 19:23
Prosiałke: Odświeżam ponownie.
4 wrz 07:35
Janek191:
bn = ( 2 − (−1)n)n
więc
b1 = ( 2 − ( −1)1 )1 = ( 2 + 1)1 = 3
b2 = ( 2 − (−1)2)2 = ( 2 − 1)2 = 12 = 1
b3 = ( 2 − (−1)3)3 = ( 2 + 1)3 = 33 = 27
b4 = ( 2 − (−1)4)4 = ( 2 − 1)4 = 14 = 1
itd.
Ten ciąg nie jest monotoniczny.
4 wrz 07:47
Janek191:
Według I wersji :
b
n = ( 2 − ( − 1
n))
n = ( 2 − ( − 1))
n = 3
n
więc
b
n +1 = 3
n + 1
b
n + 1 − b
n = 3
n + 1 − 3
n = 3*3
n − 3
n = 3
n *( 3 − 1) = 2* 3
n > 0
Ciąg ( b
n) jest rosnący
4 wrz 07:51