matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
Saper34:
limf(x)
1.Korzystajac z definicji Heinego granicy funkcji w punkcie,oblicz
, jesli:
x→x
0
x
2
+ 5x + 6
a)f(x)=
, x
0
=−2
x
2
− 2x − 8
6 − 3x
b)f(x)=
, x
0
= −4
12 − 4x − x
2
x − 27
c)f(x)=
, x
0
=27
3
√
x
− 3
x
3
− 1
d)f(x)=
, x
0
= 1
x − 1
3 wrz 18:14