Nie wiem jak to zacząć.
Tatiasza: a) Liczba permutacji zbioru (n+1)−elementowego jest o 600 większa od liczby permutacji zbioru
n−elementowego. Oblicz n.
b) Liczba permutacji zbioru (n+3)−elementowego jest 120 razy większa od liczby permutacji
zbioru n−elementowego. Oblicz n.
3 wrz 18:00
marek: (n+1)!−n!=600
n!(n+1−1)=600
n!*n=600
n=5
Drugie podobnie
3 wrz 18:24
marek: w zasadzie troche inaczej drugie
(n+3)!/n!=120
(n+1)(n+2)(n+3)=120
musisz policzyc, wyjdzie n=3
3 wrz 18:26
Tatiasza: Dziękuję!
3 wrz 19:34