Obliczyć obwód i pole trójkąta .Bardzo proszę o pomoc :(
Carriessa:
3 wrz 17:52
daras: wzory zna
3 wrz 17:55
Carriessa: Nie
3 wrz 17:57
daras: to niech poszuka
3 wrz 17:59
3 wrz 18:00
Ben Akiba: piękne masz imię czy wiesz co oznacza ?
Jeżeli bok oznaczony "3" jest wysokościa w tym Δ, to jest on prostopadły do podstawy więc:
obwód = AB + BC + AC, AB = AD + DB
| | 3 | | 3 | |
AC = |
| = 3√2 BC = |
| = 2√3 |
| | sin 45o | | sin60o | |
AD = 3 BD =
√3
obwód = 3 +
√3 +3
√2 + 2
√3 = 3(1 +
√2 +
√3)
3 wrz 22:11
pigor: .. , lub
zakładam, że jesteś z gimnazjum, lub nie masz pojęcia o f.trygonometrycznych,
to korzystając z rys. powyżej niech D spodek wysokości CD (rzut prostokątny
C na AB) i |BD|=x, to z zależności między długościami boków ...;

ekierek
(45
o,90
o,45
o) i (60
o,90
o, 30
o) masz :
z ekierki − ΔBCD : 3= x
√3 /*
√3 ⇒ 3p{3]=3x ⇒
⇒
x=√3=|BD| i
|BC|=2x=
2√3, oraz
z ekierki − ΔACD :
|AD|=|CD|=
3 i
|AC|=3√2 ,
zatem
ObΔABC= |AB|+|BC|+|AC|=
= 3+
√3+ 2
√3+ 3
√2=3+3
√2+3
√3=
3(1+√2+√3) − szukany obwód,
zaś
PΔABC= 12|AB|*|CD|=
12(3+
√3)*3=
32(3+√3. ...
3 wrz 22:51
Eta:
3 wrz 22:57
Ben Akiba: nie wiedziałem, że w gimnazjum uczą na pamięć długości boków ekierek
4 wrz 07:52
pigor: ... , tu nie ma co uczyć na pamięć, trzeba tylko dobrze wytłumaczyć,
a powinno zostać w głowach, a funkcje trygonometryczne są dopiero w szkole
ponadgimnazjalnej (tak ona się teraz nazywa)... i dobrze − moim zdaniem...
4 wrz 13:58
daras: i bardzo dobrze

w ogóle nie powinno się nazywać ich sinusami czy tangensami tylko operować na
proporcjach boków w Δ czyli na ułamkach, a te są już chyba w 3/4 klasie szkoły
podgimnazjalnej?
mogę się mylić, bo juz dawno nie chodziłem do szkoły
4 wrz 14:58