Proste równanie prosze o pomoc
tomeczekkkk: √32 : √2 − 35−10 x 38 x (3√3)2 − 5√5,0625
3 wrz 17:52
daras: 32:2 = .. ?
√32 = .. ?
35 jest do potęgi (−10) ?
38 = 6561
3 wrz 17:58
daras: poza tym to nie jest równanie
3 wrz 17:58
tomeczekkkk: √32:√2 − 35−10 * 38 * (3√3)2 − √5116 Ten zapis jest chyba bardziej poprawny.
3 wrz 18:07
tomeczekkkk: Chodzi o to, że kończę na czymś takim: 3 − √5116 i nw co dalej
3 wrz 18:09
daras: pierwszy składnik: 32:2 =16 więc
√16 = 4
| | 1 | |
drugi składnik: 35−10= |
| , (3√3)2 = 33 więc 38*33= 311 |
| | 3510 | |
| | 311 | | 3 | |
i łącznie |
| = 3( |
| )10 |
| | 3510 | | 35 | |
| | 1 | | 1 | |
trzeci składnik( w ostatnim poście nie ma juz 5 przed √): √ |
| = |
| czyli ..= |
| | 16 | | 4 | |
teraz dodaj to wszystko..
3 wrz 18:21
tomeczekkkk: Dziękuję za pomoc
3 wrz 18:27
daras:
3 wrz 18:35