| n+3 | ||
∑ | = | |
| 2n2 |
| n+3 | 1+3/n | |||
lim | = | = 0 | ||
| 2n2 | 2n |
| 1 | 1+3/n | |||
porównywać z harmonicznym i szukać rozbieżności? ale harmoniczny ∑ | > ∑ | , a | ||
| n | 2n |
| 1 | ||
czy porównywać z harmonicznym rzędu alfa | ? | |
| nα |
| 1 | ||
tutaj znowu | ||
| nα |
| an | |
| bn |
| n+3 | n | 1 | |||
≥ | = | wniosek? | |||
| 2n2 | 2n2 | 2n |
| n+3 | ||
niech an = | ||
| 2n2 |
| 1 | ||
weźmy bn rozbieżny = | ||
| n |
| an | n2+3n | 1 | |||
= | → | < 1 | |||
| bn | 2n2 | 2 |
| 1 | ||
tam miało być → | = const. | |
| 2 |
| 1 | ||
czyli z rozbieżności ∑ | wynika rozbieżność ∑{n+3}{2n2} ? | |
| 2n |
| 1 | ||
natomiast odnośnie kryterium ilorazowego wynika granica | czyli z rozbieżności bn, | |
| 2 |
| 1 | |
szeregu harmoniczny rzędu α=1 jest rozbieżny, więc z kryt. porównawczego wynika, że | |
| 2n |
| n+3 | ||
jest rozbieżny. | ||
| 2n2 |