Kapitał został złozony na konto
karola: Kapitał został złożony na konto na którym oprocentowanie wynosi 5% i jest naliczane na zasadzie
procentu składanego.Złozony kapitał podwoił sie po ?
3 wrz 16:58
Saizou :
| | 5 | |
2K=K(1+ |
| )n (zakładam że kapitalizacja następuje co rok) |
| | 100 | |
2=(1,05)
n
log
1,052=n
n≈14 latach
3 wrz 17:01
karola: dzieki

tylko jak ty ten logarytm obliczyłes /as ?
3 wrz 17:04
Saizou :
| | log2 | |
przy pomocy kalkulatora log1,052= |
| (wzór na zmianę podstawy logarytmu) |
| | log1,05 | |
3 wrz 17:05
karola: na prostym kalkulatorze nie ma logarytmów ?
3 wrz 17:09
Saizou :
no niestety nie ma, ale jak zostawisz w postaci n=log1,052 to nikt się nie doczepi, no chyba
że w treści jest powiedziane podaj przybliżoną wartość, zawsze metoda prób i błędów xd
3 wrz 17:11
daras: co chwila to samo zadanie się pojawia=>> przejrzyj archiwa
3 wrz 17:12