matematykaszkolna.pl
pochodne cząstkowe rzędu drugiego funkcji kamil_s: Jak w temacie, proszę o pomoc w poniższym zadaniu, najlepiej z rozwiązaniem, żeby po prostu porównać ze swoim i sprawdzić gdzie robię błąd f(x,y) = xyln(xy) Pozdrawiam
3 wrz 16:32
kamil_s: pomoże ktoś emotka ?
3 wrz 17:12
daras: napisz tu co ci wyszło, to sprawdzimy czy masz dobrzeemotka
3 wrz 17:13
kamil_s: pochodna po x rzędu pierwszego to : ylnxy+y pochodna po y rzędu pierwszego to : xlnxy+x pochodna drugiego rzędu po x i po x to : y2xy pochodna drugiego rzędu z x po y : lnxy+2 pochodna drugiego rzędu po x i po y to : lnxy+x * yxy pochodna drugiego rzędu z y po y to : x2xy +1 trochę już dzisiaj siedze, przy matematyce i to zadanie robiłem, że tak powiem na szybko więc jak coś źle to proszę o poprawne wyniki nie musi być rozwiązania, żeby nie było, że chcę gotowca pozdrawiam
3 wrz 18:03
daras: prawie dobrzeemotka
 d2 d2 y 
w pochodnych

i

licznik i mianownik można jeszcze uprościć:..=

dx2 dy2 x 
 d2f 1 
natomiast pochodna mieszana jest źle :

= lnxy +

+1
 dxdy x 
3 wrz 18:14
kamil_s: w takim razie dzięki za pomoc emotka
3 wrz 19:21
kamil_s: zrobiłem to jeszcze raz: 1. pochodna po x rzędu pierwszego to : ylnxy+y 2. pochodna po y rzędu pierwszego to : xlnxy+x 3. pochodna drugiego rzędu po x i po x to y2xy 4. pochodna drugiego rzędu z x po y : lnxy+1 5. pochodna drugiego rzędu po x i po y to: lnxy+1 6. pochodna drugiego rzędu z y po y to: x2xy który nr źle?
5 wrz 11:05
J: Żle masz policzone pochodne mieszane..
 1 
fxy = lnxy + y*

*y +1 = lnxy + 2
 xy 
5 wrz 11:21
J:
 1 
.... drugi człon ma być: y*

*x
 xy 
5 wrz 11:25
daras: przeciej ja to już pisałem 2 dni temu: "wszystko dobrze, oprócz mieszanych"
5 wrz 11:35
J: ...co nie zmienia faktu,że nasze pochodne mieszane trochę się różnią...emotka
5 wrz 11:38
daras:
 df 
skoro

= ylnxy + y , to
 dx 
d2f d 1 

=

(ylnxy +y) = lnxy + y

x +1 = lnxy + 2
dxdy dy xy 
podobnie mozesz policzyć w innej kolejności:
 df 
skoro

= xlnxy + x, to
 dy 
 d2f d 1 

=

(xlnxy + x) = lnxy + x

y + 1 = lnxy + 2
 dydx dx xy 
5 wrz 11:44
J: @daras ... 3 wrzesnia Twoje pochodne mieszane były nieco inne ...emotka
5 wrz 11:47
daras: masz rację J, 2 dni temu liczyłem w pamięci dając ogólne wskazówkiemotka podam więc tylko explicite o jakie poprawki mi wtedy chodziło:
df 

= y(lnxy + 1)
dx 
df 

= x(lnxy + 1)
dy 
d2f y 

=

dx2 x 
d2f x 

=

dy2 y 
reszta tak jak napisałem dzisiaj o 11:44
5 wrz 11:51
J: ...emotka ..to napisałeś o 11:44 dostał już o 11:21..emotka
5 wrz 11:58
daras: a miał policzyć sam emotkaszybki jesteśemotka ja nie lubię wyścigów
5 wrz 12:04
J: emotka
5 wrz 12:07
kamil_s: dobra, jasne już na 1000% robię te przykłady w jakimś amoku, bez myślenia hehe pozdro
5 wrz 12:24
kamil_s: zrobiłem na spokojnie i wszystko się zgadza, za mało sobie rozpisuje emotka
5 wrz 12:25