pochodne cząstkowe rzędu drugiego funkcji
kamil_s: Jak w temacie, proszę o pomoc w poniższym zadaniu, najlepiej z rozwiązaniem, żeby po prostu
porównać ze swoim i sprawdzić gdzie robię błąd
f(x,y) = xyln(xy)
Pozdrawiam
3 wrz 16:32
kamil_s: pomoże ktoś

?
3 wrz 17:12
daras: napisz tu co ci wyszło, to sprawdzimy czy masz dobrze
3 wrz 17:13
kamil_s: pochodna po x rzędu pierwszego to : ylnxy+y
pochodna po y rzędu pierwszego to : xlnxy+x
pochodna drugiego rzędu po x i po x to : y2xy
pochodna drugiego rzędu z x po y : lnxy+2
pochodna drugiego rzędu po x i po y to : lnxy+x * yxy
pochodna drugiego rzędu z y po y to : x2xy +1
trochę już dzisiaj siedze, przy matematyce i to zadanie robiłem, że tak powiem na szybko więc
jak coś źle to proszę o poprawne wyniki nie musi być rozwiązania, żeby nie było, że chcę
gotowca
pozdrawiam
3 wrz 18:03
daras: prawie dobrze
| | d2 | | d2 | | y | |
w pochodnych |
| i |
| licznik i mianownik można jeszcze uprościć:..= |
| |
| | dx2 | | dy2 | | x | |
| | d2f | | 1 | |
natomiast pochodna mieszana jest źle : |
| = lnxy + |
| +1 |
| | dxdy | | x | |
3 wrz 18:14
kamil_s: w takim razie dzięki za pomoc
3 wrz 19:21
kamil_s: zrobiłem to jeszcze raz:
1. pochodna po x rzędu pierwszego to : ylnxy+y
2. pochodna po y rzędu pierwszego to : xlnxy+x
3. pochodna drugiego rzędu po x i po x to y2xy
4. pochodna drugiego rzędu z x po y : lnxy+1
5. pochodna drugiego rzędu po x i po y to: lnxy+1
6. pochodna drugiego rzędu z y po y to: x2xy
który nr źle?
5 wrz 11:05
J:
Żle masz policzone pochodne mieszane..
| | 1 | |
fxy = lnxy + y* |
| *y +1 = lnxy + 2 |
| | xy | |
5 wrz 11:21
J: | | 1 | |
.... drugi człon ma być: y* |
| *x |
| | xy | |
5 wrz 11:25
daras: przeciej ja to już pisałem 2 dni temu: "wszystko dobrze, oprócz mieszanych"
5 wrz 11:35
J: ...co nie zmienia faktu,że nasze pochodne mieszane trochę się różnią...
5 wrz 11:38
daras: | | df | |
skoro |
| = ylnxy + y , to |
| | dx | |
| d2f | | d | | 1 | |
| = |
| (ylnxy +y) = lnxy + y |
| x +1 = lnxy + 2 |
| dxdy | | dy | | xy | |
podobnie mozesz policzyć w innej kolejności:
| | df | |
skoro |
| = xlnxy + x, to |
| | dy | |
| | d2f | | d | | 1 | |
|
| = |
| (xlnxy + x) = lnxy + x |
| y + 1 = lnxy + 2 |
| | dydx | | dx | | xy | |
5 wrz 11:44
J: @
daras ... 3 wrzesnia Twoje pochodne mieszane były nieco inne ...
5 wrz 11:47
daras: masz rację
J, 2 dni temu liczyłem w pamięci dając ogólne wskazówki

podam więc tylko explicite o jakie poprawki mi wtedy chodziło:
reszta tak jak napisałem dzisiaj o 11:44
5 wrz 11:51
J: ...

..to napisałeś o 11:44 dostał już o 11:21..
5 wrz 11:58
daras: a miał policzyć sam

szybki jesteś

ja nie lubię wyścigów
5 wrz 12:04
J:
5 wrz 12:07
kamil_s: dobra, jasne już na 1000% robię te przykłady w jakimś amoku, bez myślenia hehe pozdro
5 wrz 12:24
kamil_s: zrobiłem na spokojnie i wszystko się zgadza, za mało sobie rozpisuje
5 wrz 12:25