Wyprowadź wzór na cos 3α / sprawdzenie
FHA: Wyprowadź wzór na cos 3α //
cos 3α = cos (α+2α) = cosα * cos2α− sinα * sin 2α → ( pomijam zapis )
Po wykorzystaniu wzorów i wymnożeniu wychodzi:
cos 3α − cosα * sin2α − 2sin2a − sinα * cosα
3 wrz 16:17
Saizou :
cos(3x)=cos(x+2x)=cosxcos2x−sinxsin2x=cosx(cos2x−sin2x)−2sin2xcosx=
cosx(cos2x−1+cos2x)−2cosx(1−cos2x)=2cos3x−cosx−2cosx+2cos3x=4cos3x−3cosx
3 wrz 16:22
ZKS:
Saizou Ty to powinieneś już wyprowadzać z liczb zespolonych.
3 wrz 16:27
Saizou :
ale co to by dało FHA−owi xd
3 wrz 16:33
ZKS:
Na pewno zainteresował by się tym.
3 wrz 16:35
FHA: cosx(cos2α−sin2β)−
2sin2α * cos x= −> Tego zapisu nie rozumiem
Mamy: −sinα * sin2α −−> powinno być
− sinα * 2sinα * cosα
3 wrz 16:36
ZKS:
Wymnożone zostało w pamięci sin(x) * sin(x) = sin2(x).
3 wrz 16:41
Saizou :
jest taki wzór
cos2x=cos2x−sin2x=
cos2x−(1−cos2x)= (z jedynki trygonometrycznej sin2x+cos2x=1→sin2x=1−cos2x )
cos2x−1+cos2x=
2cos2x−1
cosx(2cos2x−1)=2cos3x−cosx
sin2x=2sinx*cosx (taki wzór)
sinx(2sinx*cosx)= 2sin2x*cosx= (z jedynki trygonometrycznej sin2x=1−cos2x)
2(1−cos2x)*cosx=
−2cos3x+2cosx
zatem
2cos3x−cosx −(−2cos3x+2cosx)= 2cos3x−cosx+2cos3x−2cosx=4cos3x−3cosx
3 wrz 16:43
adam: sinx(2sinx*cosx)= 2sin2x*cosx=
Nie powinno byc czasem, 2sin2x*cosx*sinx ?
3 wrz 19:03
adam: ref
3 wrz 19:23
FHA: hmm
3 wrz 20:00
Eta:
sin(2x)=2sinx*cosx
sinx*(2sinx*cosx)=sinx*sin(2x)
3 wrz 20:03
Saizou :
nie, bo mnożenie jest przemienne

i ten nawias nie jest potrzebny a

*

*

=
2*
3 wrz 20:07