Zadanie
Pablo: Oblicz wartość wyrażenia cosα*cosβ+sinα*sinβ, jeśli cosα=5/13; sinβ= −3/5 i α,β∊(3π/2 , 2π)
3 wrz 16:12
ZKS:
Policz sin(α) oraz cos(β) z jedynki trygonometrycznej. Pamiętaj o tym, że α oraz β należą do
3 wrz 16:14
Pablo: w sensie, że przedział 270−360 stopni? bo nie ogarniam :C. Jedynkę policzę ale...
3 wrz 16:16
Pablo: cos
2α = 25/169 i sin
2β = 9/25 i co dalej

?
3 wrz 16:18
ZKS:
Tak.
3 wrz 16:19
ZKS:
Policz cos(α) oraz sin(β) wiedząc to jakich przedziałów należy α oraz β.
W tej ćwiartce cosinus jakie wartości przyjmuje? Tak samo sinus.
3 wrz 16:21
ZKS:
Policz cos(α) oraz sin(β) wiedząc do jakich przedziałów należy α oraz β.
W tej ćwiartce cosinus jakie wartości przyjmuje? Tak samo sinus.
3 wrz 16:26
Pablo: sin2β + cos2β = 1
9/25 + cos2β = 1
cos2β = 1 − sin2β
cos2β = 1 − 9/25
cosβ = 3/5 v cosβ = −3/5 → PATRZE NA TO< KTÓRA TO ĆWIARTKA, JEST TO ĆWIARTKA IV, WIĘC COS JEST
DODATNI
3 wrz 16:28
ZKS:
Git.
3 wrz 16:29
ZKS:
| | 9 | |
Tylko że 1 − |
| ile wynosi?  |
| | 25 | |
3 wrz 16:30
Pablo: IDENTYCZNIE sin
2α + cos
2α = 1
sin
2α + 25/169 = 1
sin
2α = 1 − 25/169
sin
2α = 144/169
sinα= 12/13 v sinα = −12/13 →PATRZE NA TO< KTÓRA TO ĆWIARTKA, JEST TO ĆWIARTKA IV, WIĘC SIN
JEST UJEMNY
cosα*cosβ + sinα* sinβ = (5/13*4/5) + [(−12/13)*(−3/5)] = 4/13 + 36/65 = 20/65 + 36/65 = 56/65
Odp: Wartość wyrażenia cosα*cosβ + sinα* sinβ wynosi 56/65.
ZKS OGROMNIE DZIĘKUJĘ

MEGA POZYTYW ZA POMOC I WSKAZÓWKĘ

#ZKS
3 wrz 16:34
ZKS:
Na zdrowie. Można również było wykorzystać trójki pitagorejskie (3 ; 4 ; 5) oraz (5 ; 12 ; 13)
i nie musiał byś liczyć, ale to trzeba już wiedzieć co nie co.
3 wrz 16:38