matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
benia:
W trójkącie ABC dane są długości boków: |AB| = 9cm, |BC| = 7,5cm i |AC| = 6cm. a) Oblicz długość środkowej trójkąta poprowadzonej na bok AB. b) Oblicz promień koła opisanego na trójkącie ABC.
3 wrz 15:23
bezendu:
a) korzystam z tego wzoru
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arodkowa_tr%C3%B3jk%C4%85ta
1
|CD|=
√
2*6
2
+2*(7,5)
2
−9
2
2
3
√
46
|CD|=
4
3 wrz 16:03
bezendu:
(7,5)
2
=6
2
+9
−
2*6*9*cosα 56,25=36+81−108cosα 56,25=117−108cosα −60,75=−108cosα
9
cosα=
16
sinα=
√
1−(cosα)
2
5
√
7
sinα=
16
12
√
7
R=
7
3 wrz 16:11