Całka nieoznaczona
Daria: Cześć

Mam taką całkę:
Za bardzo nie wiem jak się za nią zabrać, próbowałam przez części, ale po scałkowaniu
| | 1 | |
|
| dx wychodzę mi taki wynik, że nic się z nim już nie da zrobić  |
| | (1+x2)2 | |
3 wrz 15:17
marek: sprobuj moze przez czesci u=lnx u'=1/x
v'=x/((1+x2))2 i alke z tego policzyc prawdopodobnie przez podstawienie 1+x2=t
3 wrz 15:33
Daria: dzięki za podpowiedź

wyszło mi coś takiego:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| lnx * |
| + |
| lnx − |
| arctgx + c |
| | 2 | | 1+x2 | | 2 | | 2 | |
3 wrz 15:52
marek: spoko, jak Ci wyszlo to pewnie dobrze, ja do konca nie liczylem
3 wrz 16:05
daras: powinno wyjść coś w tym kształcie:
| | 1 | | lnx | | 2+x2 | |
∫...= − |
| ( |
| + ln |
| ) +C |
| | 2 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
3 wrz 16:07
ZKS:
Według mnie jest źle, a wynik to
| 1 | | x2 | | 1 | |
| ln(x) * |
| − |
| ln(x2 + 1) + C. |
| 2 | | x2 + 1 | | 4 | |
3 wrz 16:10
zombi: | | x | | −1 | |
f'(x) = |
| f(x) = |
| |
| | (x2+1)2 | | 2(x2+1) | |
| | −lnx | | 1 | | 1 | |
∫... = f(x) = |
| + |
| ∫ |
| = |
| | 2(x2+1) | | 2 | | x(x2+1) | |
| 1 | | −lnx | | 1 | |
| [ |
| + lnx − |
| ln|x2+1|] |
| 2 | | x2+1 | | 2 | |
| | 1 | | x2lnx | | ln|x2+1| | |
= |
| [ |
| − |
| ] + C |
| | 2 | | x2+1 | | 2 | |
3 wrz 16:44
ZKS:
Nie musi być x
2 + 1 w wartości bezwzględnej, ponieważ ...
3 wrz 16:46
zombi: wiem, wiem, z rozpędu już pisałem
3 wrz 16:51