pochodna
kamczatka: Oblicz z definicji pochodne z funkcji we wskazanych punktach:
| | f(x + Δx) − f(x) | |
lim Δx −− > 0 |
| |
| | Δx | |
| | | | π | | π | | sin( |
| + Δx) − sin( |
| ) | | | 3 | | 3 | |
| |
lim Δx −− > 0 |
| |
| | Δx | |
| | α − β | | α + β | |
korzystam ze wzoru sinα − sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | | | | |
lim Δx −− > 0 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
czy na razie dobrze podstawiam do tego zworu ? czy powinno być:
| | | | | |
lim Δx −− > 0 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 wrz 14:59
kamczatka: bo coś mi nie wychodzi jeśli korzystam z tego 1 warinatu:
2sin(0π)cos(0π) = 0 a powinno wyjść 1/2
3 wrz 15:04
Mila:
| π | | π | |
| +Δx− |
| =Δx poza tym opuściłeś mianownik : Δx |
| 3 | | 3 | |
Błędnie argument cosinusa .
3 wrz 15:21
kamczatka: jak dopiszę mianownik Δx to za bardzo nic to nie zmieni. O co chodzi z argumentem ? Co należy
poprawić ?
3 wrz 15:45
kamczatka: jak to prawidłowo obliczyć ?
3 wrz 19:07
kamczatka: teraz mi wychodzi coś takiego
i nadal wychodzi 0
3 wrz 19:11
kamczatka: pomoże ktoś ?
3 wrz 19:26
kamczatka: ?
3 wrz 19:39
kamczatka: ?
3 wrz 20:11
sushi_gg6397228:
zapisz wzór na róznice sinusów
3 wrz 20:15
kamczatka: już to robiłem:
| | α − β | | α + β | |
sinα − sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
i w tym przykładzie wychodzi:
i dalej mi nie wychodzi bo ciągle 0 wychodzi a powinno 1/2
3 wrz 21:38
sushi_gg6397228:
powiedz, Kto kazał podstawiać liczbę−−?
WCZORAJSZA NAUKA POSZŁA W LAS
3 wrz 21:42
kamczatka: tak rozwiązuje że jak mam podane x0 to podstawiam, jak nie ma to nie podstawiam. Tak było na
etrapezie i tak się nauczyłem
3 wrz 21:44
kamczatka: a co robię źle ? bo z podstawianiem da się na pewno to rozwiązać
3 wrz 21:44
sushi_gg6397228:
a gdzie mianownik
Δx ?
3 wrz 21:48
kamczatka: źle zapisałem ten mianownik przy cos to miał być całości mianownik
3 wrz 21:50
3 wrz 21:53
kamczatka: | | Δx | | (2/3)π + Δx | | 2sin |
| cos |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
| |
| Δx | |
3 wrz 21:54
kamczatka: do 1 dązy to co podałeś
3 wrz 21:54
Mila:
f(x) =sin(x)
| | sin(x+Δx)−sin(x) | |
f'(x)=limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | | | x+Δx+x | | x+Δx−x | | 2*cos |
| sin |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
=limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | Δ | | | |
=limΔx→0cos(x+ |
| )* |
| =cos(x)*1=cos(x) |
| | 2 | | | |
(sin(x))'=cos(x)
3 wrz 21:55
sushi_gg6397228:
nie
są rózne argumenty
3 wrz 21:55
Mila:
Tam powinno być (Δx), zgubiłam x.
Mam przepisać, czy rozumiesz na czym polega niedokładność zapisu?
3 wrz 21:57
kamczatka: tak powoli patrzę, to akurat wiem o co chodzi że x'a zgubiłaś, ale czemu 2 pominełaś a dałaś
potem ją do mnożenia przez odwrotność Δx ?
3 wrz 22:00
kamczatka: | | Δx | |
i nie powinno być 2*cos(2x+ |
| ? |
| | 2 | |
3 wrz 22:01
kamczatka: w sumie to teraz wyszło mi nawet tym sposobem co podał shusi jak mianownik zamieniłem na coś
| | Δx | | Δx | |
takiego |
| * 2 i skróciłem z sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 wrz 22:03
sushi_gg6397228:
"2" została "spuszczona" do dołu
3 wrz 22:05