| 2y − x | x | 1 | ||||||||||
y' = | = 2 − | = 2 − | ... i masz równanie jednorodne... | |||||||||
| y | y |
|
| y | ||
po podstawieniu: u = | .... dostaniesz równanie o zmiennych rozdzielonych | |
| x |
| 1 | ||
u'x + u = 2 − | ||
| u |
| 1 | ||
u'x = 2 − | − u | |
| u |
| du | 2u − 1 − u2 | ||
*x = | |||
| dx | u |
| u | dx | ||
du = | |||
| 2u − 1− u2 | x |
| −u | dx | ||
du = | |||
| u2 − 2u +1 | x |
| −u | dx | ||
du = | ..... równanie o zmiennych rozdzielonych | ||
| (u−1)2 | x |
| 1 | 1 | |||
−lnIu−1I + | = lnIxI + C ⇔ | = lnIxI + C + −lnIu−1I | ||
| u−1 | u−1 |
| 1 | 1 | |||
⇔ | = lnICxI + lnIu−1I ⇔ | = lnICx(u−1)I ⇔ | ||
| u−1 | u−1 |
| 1 | ||
e | = Cx(u−1) (ułamek w wykładniku) | |
| u−1 |
| 1 | x | |||
.... i dalej | = | , po podstawieniu dostajesz rozwiązanie: | ||
| u−1 | y−x |
| x | ||
e | = C(y−x) .. ( oczywiście ułamek jest wykładnikiem potęgi e) | |
| y−x |