Geometria analityczna
hwdtel i Zen64:
| | x−a | | y−b | | x−e | | y−f | |
Policz odległość pomiędzy prostymi k; |
| = |
| i l; |
| = |
| |
| | c | | d | | g | | h | |
Oblicz zakładając rzecz jasna że są one równoległe
3 wrz 11:51
Patryk:
zaraz sobie sam policzysz... albo obywatel Ci policzy..
3 wrz 11:55
pigor: ,,, ,
k: dx−ad=cy−cb i l: hx−eh=gy−gf ⇔ k: dx−cy+ cb−ad=0 i hx−gy+ gf−eh=0
| | |cb−ad−gf+eh| | |
i jeśli k || l ⇒ d=h i c=g i d kl= |
| ⇒ |
| | √d2+c2 | |
| | | cb−ad−cf+ed | | |
⇒ d kl = |
| − szukana odległośćprostych k, l.  |
| | √d2+c2 | |
3 wrz 12:37
Q rany julek:
| | c | | d | |
Może być też d≠h i c≠g,ale na pewno |
| = |
| i co wtedy? |
| | g | | h | |
5 wrz 09:13