rozwiązywanie równania
andre: U {8x−12}{x} − U {7x−3}{2x} = 5 − U {8x +12}{3x}
3 wrz 11:39
J: Nie dawaj spacji po U ... i gdzie masz problem ?
3 wrz 11:48
PW:
| | 8x−12 | | 7x−3 | | 8x +12 | |
|
| − |
| = 5 − |
| |
| | x | | 2x | | 3x | |
Dziedzina: R\{0}.
Można obie strony równanai pomnożyć przez 6x − znikną ułamki, zostanie równanie kwadratowe.
3 wrz 12:01
J: .... i zaczną się schody..
3 wrz 12:13
daras:
3 wrz 13:43
Eta:
odp: x=3
3 wrz 13:53
PW: Widzą, że daras tarza się ze śmiechu, bo podpowiedziałem "równanie kwadratowe". Tak już
mam, że zawsze widzę trudności większe niż rzeczywiście są.
3 wrz 14:32