całka
Azazello: ∫(√sinx+cosx)2
3 wrz 10:22
daras: brakuje różniczki, któa określa zmienną całkowania
3 wrz 10:28
daras: jak już ją dopieszesz, to rozwiń wyrażenie pod kwadratem a zobaczysz, że suma trzech całek jest
trywialna wiec na pewno dasz radę sam je obliczyć
3 wrz 10:32
Azazello: ∫(√sinx+cosx)2dx
czy podstawienie sinx=t2 cosxdx=2tdt będzie dobre czy jest jakiś inny sposób?
3 wrz 10:33
daras: zrób tak jak radziłem a tylko w środkowym składniku podstawisz t = √sinx
3 wrz 11:11
J:
∫√sinxcosx = I t =sinx , dt = cosxdx I = ∫√t*tdt = ∫t3/2dt = .... i chyba dasz radę.
3 wrz 11:19
daras: dla sprawdzenia
| | 4 | | x | | sin2x | |
...= −cosx + |
| (sinx)3/2 + |
| + |
| +C |
| | 3 | | 2 | | 4 | |
3 wrz 11:25
pigor: ..., a co się ...

stało pod całką z kwadratem (... )
2
3 wrz 12:48
J:
...zniknął ...
3 wrz 12:49
daras: @pigor została rozwinięta
3 wrz 13:39