Problem z obliczeniem pola obszaru (całka)
Martyna:

Problem z obliczeniem pola obszaru (całka)
Witam, oto treść zadania: Znaleźć pole obszaru ograniczonego krzywymi
x
2+y
2=2 oraz y=x
2
Obliczyłam punkty przecięcia obu funkcji: x=1, x=−1, jest to przedział całkowania (oznaczony na
czerwono). Więc muszę policzyć obszar zaznaczony zieloną strzałką, tylko nie do końca wiem jak
się za to zabrać. Czy jest ktoś w stanie dać mi małą podpowiedź?
3 wrz 08:42
MQ: Obszar jest symetryczny więc wystarczy całkować od 0 do 1
f1=√2−x2
f2=x2
Całkujesz w podanym przedziale całkę: ∫(f1−f2)dx
3 wrz 08:47
MQ: Sorry pomyłka −− zmyliła mnie zielona strzałka.
Skoro obszar zaznaczony na czerwono, to ∫(f1+f2)dx
3 wrz 08:49
Martyna: aha teraz rozumiem, dzięki Ci bardzo

A mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć, co w przypadku gdy obszar byłby ograniczony okręgiem
x
2+y
2=2 i parabolą, ale odwróconą, y
2=x. Która funkcja jest funkcją ograniczającą z góry, a
która z dołu?
3 wrz 08:51
daras: ta która jest wyżej ogranicz z góry, a ta która jest niżej z dołu−to tak ja z sufitem i podłogą
najlepiej sobie pokoloruj wystarczą 4 kredki
3 wrz 10:16