potęgi
leszek: do jakiej potęgi trzeba podnieść 3, aby otrzymać 8?
2 wrz 23:48
razor: log38
2 wrz 23:49
Mila:
log3(8)
2 wrz 23:50
leszek: niestety nie miałem logarytmów, choc jak patrze w internecie wzór jest dość prosty: logab=c,
gdzie ac=b, ale jak tu dobrać odpowiednią potęgę? jakiś sposób fajny jest?
2 wrz 23:53
razor: | | log8 | |
log38 = |
| ≈ 1,893 |
| | log3 | |
2 wrz 23:57
leszek: niezbyt to rozumiem, jak z 8/3 wyszło 1,893?
3 wrz 00:03
Janek191:
| | log 8 | | 8 | |
Tam jest |
| , a nie |
| :  |
| | log 3 | | 3 | |
3 wrz 00:08
leszek: tyle, że niezbyt to rozumiem, bo jak napisałem − teraz dopiero mam pierwszy styk z logarytmami.
mógłby kolega mi objaśnić?
3 wrz 00:11
Janek191:
3
x = 8
Logarytmujemy obustronnie logarytmem o podstawie 3
log
3 3
x = log
3 8
x log
3 3 = log
3 8
x*1 = log
3 8
x = log
3 8
=========
I na tym bym pozostawił wynik
3 wrz 00:19
pigor: ..., szukanie wykładnika potęgi nazwano i zdefiniowano
jako działanie logarytmowania,
| | log8 | | 3log2 | |
czyli 3x=8 ⇔ x=log38= |
| = |
| |
| | log3 | | log3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo
3x= 8 ⇒ log
33
x=log
38 ⇔ xlog
33= log
32
3 ⇔
x=2log32
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | log8 | |
albo 3x= 8 ⇒ log3x=log8 ⇔ xlog3= log8 ⇔ x= |
| stąd i z |
| | log3 | |
| | 0,9031 | |
tablic lub na kalkulatorze = |
| = 1,8929 − szukany wykładnik . |
| | 0,4771 | |
3 wrz 00:29
daras: tablice logarytmów J.Napier spisał już w XVIw. radzę się zapoznać
3 wrz 10:21
daras: dzięki nim można obliczać wszystko bez kalkulatora
3 wrz 10:22