Modul liczby zespolonej interpretacja geometryczna
aatrox: Hej mam pytanie czy moge zrobic dany przyklad w owy sposob:
Przedstaw geometrycznie:
Re(z+1)<0 oraz |i−z|<3
czyli:
x+1<0 <===> x < −1
oraz
|i−x−yi| < 3
sqrt((−x
2) + (−y+1)
2 ) < 3 / (...)
2
(−x)
2 + (−y+1)
2 < 9
wlasnie i nie wiem jak to teraz wyciagnac bo w rownaniu okregu mamy (x
2+a) + (y
2+b) = r
2
a tutaj mam −y
2 + 1
z gory dziekuje za pomoc
2 wrz 22:30
PW: Panie student,
(−x)2 = x2, a (−y+1)2 = (y−1)2
2 wrz 22:33
aatrox: okej, teraz poczulem sie zawstydzony :F, dzieki wielkie, jakims sposobem nie moglem tego
zauwazyc
2 wrz 22:37