pochodna
kamczatka: Oblicz z definicji pochodne z funkcji we wskazanych punktach:
| | f(1 + Δx) − f(1) | |
lim Δx −−> 0 |
| |
| | Δx | |
| | | 1 | | 1 | |
| − |
| | | 2(1 + Δx) + 2 | | 2x + 2 | |
| |
= lim Δx −−> 0 |
| |
| | Δx | |
| | 2x + 2 | | 1 | |
= lim Δx −−> 0 U{ |
| − |
| {Δx} |
| | (2Δx + 4)(2x + 2) | | (2Δx + 4)(2x + 2) | |
| | 2x + 1 | |
= lim Δx −−> 0 U{ |
| {Δx} |
| | (2Δx + 4)(2x + 2) | |
i chyba coś nie tak robię tylko co może ktoś pomóc ?
2 wrz 22:27
kamczatka: te dwie ostatnie linijki miały się dzielić przez Δx
2 wrz 22:27
sushi_gg6397228:
definicja x+Δx −−> to podstawiamy i liczymy jeszcze raz
| | 1 | |
dla ułatwienia wyciagamy |
| przed ułamek, aby nie liczyć na dużych liczbach |
| | 2 | |
2 wrz 22:30
kamczatka: to zamiast x nie może stać 1 ?
2 wrz 22:35
sushi_gg6397228:
podstawia sie na koncu, jak sie wyliczy przyklad
a jak profesor powie, policz zdefinicji dla xo= 5, to bedziesz od nowa liczyc czy sie wtedy
podstawi do gotowego wzoru
powinno być xo +Δx
2 wrz 22:37
kamczatka: nie wychodzi mi coś ten przykład podstawiam tak jak mówisz:
| | f(x + Δx) − f(x) | |
lim Δx −− > 0 |
| |
| | Δx | |
| | | 1 | | 1 | |
| − |
| | | 2(x + Δx) + 2 | | 2x + 2 | |
| |
lim Δx −− > 0 |
| |
| | Δx | |
| | | 1 | | 1 | |
| − |
| | | 2x + 2Δx + 2 | | 2x + 2 | |
| |
lim Δx −− > 0 |
| |
| | Δx | |
2 wrz 22:41
sushi_gg6397228:
miales wyciagnac wczesniej "2" przed ułamek
teraz wspolny mianownik, tylko nie wymnażaj w mianowniku nawiasów
2 wrz 22:45
kamczatka: ok dzięki wyszło Twoim sposobem, ale czemu nie wychodziło mi dobrze moim pierwszym sposobem ,że
wstawiam pod x'a od razu 1 ? Mógłby ktoś rozwiązać to tym sposobem ?
3 wrz 10:29
daras: | | 1 | |
masz błąd w pierwszym poście w trzeciej linijce f(1) = |
| |
| | 4 | |
3 wrz 10:35
kamczatka: aha dzięki to już wiem
3 wrz 10:43
daras: | | −2Δx | | 1 | | 1 | |
= |
| = − |
| i skoro Δx−−>0 to = − |
| |
| | 4(4 + 2Δx)Δx | | 2(4 + Δx) | | 8 | |
3 wrz 10:46