funkcje
Kaa: Jak obliczyć taki zbiór wartości?
f(x) = |x − 3| − 5
i
f(x) = sin
2x − 4sinx
proszę o podpowiedz
2 wrz 21:45
PW: Pierwsze
256623
Drugie f(x) = sinx(sinx − 4)
sinx jest ograniczona, (sinx − 4) ujemna i też ograniczona, Napisać dwie nierówności i
wymnożyć je stronami.
2 wrz 21:54
Hugo:

1)
y= |x − 3| − 5
narysuj se

|x| i vektor 3 i −5
domyślnie widać ze xe <5, oo)
2)
Tak jak PW mówi
f(x) = sinx(sinx − 4)
sinx = 0 v sinx = 4 gdzie sin x e <−1,1>
i to se narysuj i widać
2 wrz 22:02
Kaa: dziekuje!
2 wrz 22:06
5-latek:

To jest wykres funkcji f(x)=y=|x−3|−5
Zbior wartosci funkcji odczytujemy na osi OY wiec jaki bedzie zbior wartosci
Hugo ?
Poza tym x to sa argumenty funkcji i wtedy bysmy odzcytali dziedzine a nie zbior wartosci
2 wrz 22:17
PW: Hugo, tego tak łatwo nie da się narysować Trzeba wykonać "operację myślową"
−1 ≤ sinx ≤ 1
−5 ≤ sinx − 4 ≤ − 3
i wyciągnąć skomplikowany wniosek z tych 2 podwójnych nierówności.
Druga możliwość to oznaczyć sinx = t ∊[−1, 1] i znaleźć maksimum i minimum funkcji kwadratowej
f(t) = t(t−4)
na przedziale [−1, 1].
2 wrz 22:23