jak takie zadania się rozwiązuje
proszę o rozwiązanie: wyznacz zbiór wartości funkcji
1) f(x) = 9x −2*3x +4
2) f(x) = 2x +42x +1
1) 32x −2*3x +4 > 0
3x = t ∧ t >0
t2 − 2t + 4 = 0 ale Δ < 0 i co dalej nie wiem
2 wrz 21:02
...:
1)
f(x)=3
2x−2*3
x+4
zał 3
x=z gdzie z>0
g(z)=z
2−2z+4 ma minimum dla z
w=1 czyli x=0
f(0)=3 ... i wszystko jasne −

... przedział znasz
2 wrz 21:15
...:
2)
| | 3 | |
g(z)=1+ |
| wykres tej hiperbolki znasz ....więc w czym problem? −  |
| | z+1 | |
2 wrz 21:20
pigor: ..., no i warto zauważyć, że z >0.
lub .tak
.., x∊ R=D
f, to z własności f. wykładniczej
| | 2x+4 | | 2x+1+3 | | 3 | |
2) f(x)= |
| = |
| = 1+ |
| i x∊ R ⇒ Zw= |
| | 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | |
2 wrz 21:27
proszę o rozwiązanie: wielkie dzięki
2 wrz 22:31