aa
Hugo: Nietypowe zadanie pochodnej:
Liczba x jest pochodną II rzędu z pewnego wyrażenia. Oblicz to wyrażenie.
Ma ktoś pomysł? to jest obliczalne?
2 wrz 21:01
Dziadek Mróz:
y'' = x
| | x2 | | 1 | | 1 | x3 | |
y = ∫∫xdxdx = ∫( |
| + c)dx = |
| ∫x2dx + c∫dx = |
|
| + c + cx + c = |
| | 2 | | 2 | | 2 | 3 | |
2 wrz 21:18
Dziadek Mróz:
Sprawdzenie:
| | 1 | | 1 | |
[ |
| x3 + cx + 2c]'' = [ |
| x2 + c]' = x |
| | 6 | | 2 | |
2 wrz 21:19
Hugo: wow dzięuję :3 do całek dopiero dojde
2 wrz 21:21
supNigga: yo, ogolnie:
(1/6)*x3 + C*x + D,
gdzie C i D to dowolne stale
2 wrz 21:23
daras: pocałkuj 2x i ci wyjdzie z dokładnością do 2 stałych
2 wrz 21:25
daras: @Dziadek Mróz to są dwie różne stałe
2 wrz 21:26
daras: @
Hugo to jest typowe zadanie z r−ń ruchu w fizyce

z II zasady dynamiki wyznaczasz przyspieszenia a potem żeby wyznaczyć prędkość trzeba się
domyśleć pierwotnej funkcji czyli pocałkować i znowu żeby dojść do wzoru na położenie znowu
pocałkować:funkcje są okreslone co do stałych więc żeby je dokładnie zapisać trzeba znać
warunki brzegowe (początkowe lub w dowolnej chwili czasu)
2 wrz 21:35
daras: niech a = x(t)
| | dv | | x2 | |
a = |
| => v(t) = |
| + coś |
| | dt | | 2 | |
| | x3 | |
teraz v = U{ds}{dt => s(t) = |
| +xcoś + inne coś |
| | 6 | |
2 wrz 21:38
daras: jak się zna w dowolnej chwili t wartości a(t) i v(t) to sie podstawia do tych 2 r−ń i wyznacza
to coś i inne coś i ma się kompletne r−nia ruchu
ale się rozpisałem
2 wrz 21:40
Hugo: całka z przyśpieszenia to prędkość

?
2 wrz 21:49
Hugo: Hugus płacze;
fizyka, ochrona środowiska, software&hardware, matma, coś tam coś tam
i tylko miesiąc wakacji
2 wrz 21:49