Wyznacz wszystkie rozwiązania równania
asia: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2cos2 x−5sinx−4=0 należące do przedziału <0, 2π>
2 wrz 20:55
Bogdan:
Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
2 wrz 21:30
asia: | | 4 | |
Dziekuje, a to jak kat α jest taki, że cosα+sinβ= |
| . Oblicz wartość wyrażenia |cosα− sinα| |
| | 3 | |
2 wrz 22:27
PW: Obliczyć
|cosα − sinα|
2 = cos
2α + sin
2α − 2sinαcosα = 1 − 2sinαcosα.
Ten ostatni iloczyn obliczysz z założenia, że
− też podnosząc do kwadratu. Zakładam, że sin
β to pomyłka.
2 wrz 23:07