udowodnij, że....
Mario: | | 6+4√2 | | 6−4√2 | |
( |
| + |
| )2=8 |
| | √2+√6+4√2 | | √2−√6−4√2 | |
2 wrz 20:54
PW: Żeby się nie zamęczyć proponuję wprowadzić oznaczenia:
a = 6 + 4
√2
b = 6 − 4
√2
i zauważyć, że
(1) a + b = 12, a − b = 8
√2, ab = 6
2−(4
√2)
2 = 36 − 32 = 4.
Badane wyrażenie ma postać:
którą łatwo przekształcić, potem skorzystać z (1).
2 wrz 21:30
Mila:
6+4√2=(2+√2)2
6−4√2=(2−√2)2
2 wrz 22:37
PW: Mario, sposób Mili bardziej godny polecenia. Gdybyś przypadkiem kiedyś tu jeszcze
zajrzał, to spróbuj przećwiczyć oba, zawsze to ciekawe − jak można na różne sposoby podejść do
rozwiązania.
2 wrz 22:48
PW: A licho, w dodatku zapomniałem o tych pierwiastkach w mianowniku, powinno być
2 wrz 22:51