prawdopodobieństwo, odcinki
Ewa: z odcinka [0;2]losujemy 2 pkt Ai B
a) prawdopodobieństwo,że środek odcinka AB bedzie należał do przedziału (2/5;2/3)
b)obliczyć prawdopodobieństwo,że B będzie bliżej A niż 0, jeżeli A jest pośrodku
2 wrz 19:52
Janek191:

a) I Ω I = 2
C − zdarzenie losowe : " środek odcinka AB ∊ <
25 ;
23 > "
więc
| | 4 | | 2 | |
P ( C ) = |
| : 2 = |
| |
| | 15 | | 15 | |
=========================
2 wrz 23:30
Ewa: tak, też mi tak wyszło− gorzej z pkt b, bo w ogóle nie wiem jak zacząć
na chłopski rozum powinno być 0,5
2 wrz 23:42
Janek191:

b) I Ω I = 2
D − zdarzenie losowe − " punkt B będzie A niż 0, jeżeli A jest pośrodku.
I D I = 1 −
12 =
12
więc
======================
3 wrz 00:01
Janek191:
Pomyłka
3 wrz 00:02
Janek191:

I D I = 2 −
12 = 1,5
3 wrz 00:06
Ewa: Racja, serdeczne dzięki −ja jakoś myślałam,ze będzie bliżej krańców, a tu chodzi o samo zero
3 wrz 00:30