Problem z dowodzeniem. Czworokąty.
mazz: Witam, mam problem z zadaniami:
1. Punkt E jest punktem przecięcia przekatnych trapezu ABCD. Uzasadnij, ze
a) trojkaty ABE i CDE sa podobne
b) pola trojkatow AED i BEC sa rowne
Nie wiem w ogóle jak się do tego zabrać, szukałem w internecie, znalazłem to:
http://www.matematyka.pl/119287.htm
Ale nie wiele mi to pomogło. Jestem słaby w dowodzeniu.
2.Pole trójkąta równobocznego jest równe S. Wyznacz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Z góry dziękuję.
2 wrz 19:51
PW: a) Narysuj trapez (najplepiej nierównoramienny) i spojrzyj: trójkąty te mają odpowiednio równe
kąty (przy wierzchołkach A i odpowiednio C są to kąty powstałe w wyniku przecięcia dwóch
równoległych AB i CD trzecią prostą AC (kąty te są równe, mają specjalną nazwę). Kąty przy
wierzchołkach B i D są równe na tej samej zasadzie. Kąty przy wierzchołku E też są równe
(skoro dwa kąty są sobie odpowiednio równe, to i trzecie kąty są równe).
Korzystamy z cechy podobieństwa kkk (kąt−kąt−kąt, to znaczy trójkąty są podobne, jeżeli mają
kąty odpowiednio równe).
2 wrz 22:12
Eta:

2/ h=3r , r >0 −− dł. promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny
długość boku trójkąta "a" :
| | a√3 | | a√3 | |
h= |
| ⇒ 3r= |
| ⇒a=2r√3 |
| | 2 | | 2 | |
| | a2√3 | | S√3 | | √S√3 | |
S= |
| ⇒ S= 3√3r2 ⇒r2= |
| ⇒ r= |
| |
| | 4 | | 9 | | 3 | |
3 wrz 00:18