Boki w trójkącie ostrokątnym.
James: W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna ma długość √5, a druga jest o 1 krótsza od
przeciwprostokątnej. Oblicz długości obu boków.
2 wrz 19:50
Eta:

c>1 i c>
√2
i zastosuj tw. Pitagorasa .....
2 wrz 19:53
James: Tylko mam problem z działaniem, nie wiem gdzie popełniam błąd że wychodzi, że c mi znika
całkiem.
2 wrz 19:55
Eta:
Eee tam

Pewnie nie umiesz podnosić do kwadratu ; (c−1)
2=...............
(c−1)
2+(
√52= c
2
c
2−2c+1+5= c
2 ⇒ c= 3
trójkąt ma boki o długościach :
√5, 2, 3
2 wrz 19:58
James: Racja. Dzięki wielkie. Po wakacjach jeszcze problemy z myśleniem.
2 wrz 20:00
Eta:
2 wrz 20:14
Janek191:
@Eta
Dlaczego c > √2 , a nie c >√5 ?
2 wrz 23:37
Eta:
Dlatego,że błędnie mi się wpisało
c>
√5
dzięki za poprawę
2 wrz 23:45