pochodne
kamczatka: Oblicz z definicji pochodne z funkcji we wskazanych punktach:
y = 3x
2 − x x
0 = −2
| | f(−2 + Δx) − f(−2) | |
limΔx −− >0 |
| |
| | Δx | |
| | 3(−2 + Δx) − (−2 + Δx) − (12 + 2) | |
limΔx −− >0 |
| |
| | Δx | |
| | −6 + 3Δx + 2 − Δx − 12 − 2 | |
limΔx −− >0 |
| |
| | Δx | |
i nie wiem co zrobiłem nie tak ? Bo wynik powinien być −13
2 wrz 19:30
Eta:
3(−2+Δx)2......
2 wrz 19:32
Eta:
Poprawiłeś?
2 wrz 19:37
kamczatka: ok dzięki
2 wrz 19:38
kamczatka: poprawiam
2 wrz 19:38
Eta:
2 wrz 19:41
kamczatka: nie wiem czemu ale coś się nie zgadza:
| | 3−2 + Δx)2 − (−2 + Δx) − (12 + 2) | |
limΔx −− >0 |
| |
| | Δx | |
| | 3(4 +4Δx + Δx2) + 2 − Δx − 12 −2 | |
limΔx −− >0 |
| |
| | Δx | |
| | 12 + 12Δx + 3(Δx)2 + 2 − Δx − 14 | |
limΔx −− >0 |
| |
| | Δx | |
| | 3(Δx)2 + 12Δx | |
limΔx −− >0 |
| |
| | Δx | |
limΔx −− >0 Δx(3Δx + 12)}{Δx}
a miało wyjść − 13. Jak ktoś pomoże to potem zobaczę bo znikam.
2 wrz 19:46
Eta:
| | 3Δ2x−12Δx+12 −Δx−12 | | Δx(3Δx−13) | |
Δx→0 lim ... |
| = |
| = ......... |
| | Δx | | Δx | |
2 wrz 19:49
kamczatka: czemu jest −12Δx ?
skoro jest 3(−2 + Δx)2 to jest : 3(4 + 4Δx +Δx2) = 12 + 12Δx + Δx2
więc czemu −12Δx ?
2 wrz 22:09
kamczatka: a dobra już wiem dzięki
2 wrz 22:10
Hugo: Huguś jest od cb o 1 etrapez dalej
2 wrz 22:16