Rownanie macierzy
Swoj: macierz A*x=B
1 2 3
0 3 −1 * X = [−1,0,1]
1 4 2
Nie wiem jak to policzyc policzylem macierz odwrotna tylko do A
i wyszlo A−1=
−10 −8 11
1 1 −1
3 2 −3
2 wrz 19:19
MQ: Jak już policzyłeś A−1, to teraz policz A−1*B, bo X= A−1*B
2 wrz 19:26
Swoj: a można mnożyć macierz która ma liczbe kolumn mniejszą niż liczba wierszy drugiej macierzy ?
2 wrz 22:03
sushi_gg6397228:
jaki wymiar ma macierz X ?
2 wrz 22:20
Swoj: no nie ma podane bo ja trzeba obliczyć właśnie. mam dana tylko macierz A i B a niewiem jak i
czy można pomnożyć A−1 * B
3 wrz 13:33
PW: A może to jest takie elementarne ćwiczenie na zrozumienie definicji. Widać po wyniku, że
|x|
X= |y| (jedna kolumna, trzy wiersze).
|z|
Spróbuj po prostu z definicji napisać co znaczy zadane równanie i rozwiązać powstału układ
równań.
3 wrz 14:40
Swoj: może ktoś to policzyć ?
3 wrz 16:19
Swoj: pomoże ktos ?
12 wrz 13:36
Swoj: odp: 13 10 −14
12 wrz 18:01