trygonometria
Blue: Określ liczbę rozwiązań równania:
√sinx*cosx=0 w przedziale <0,200π>. Zakoduj cyfry setek,
dziesiątek i jedności uzyskanego wyniku.
mi wyszło 401
liczyłam tak:
√sinx*cosx = sinx *cos
2x= sinx(1−sin
2) = sinx−sin
3x =0
sinx= 0 lub sinx=1 lub sinx= −1
i teraz tak w jednym okresie są dwa rozwiązania dla sinx=1 i sin = −1, więc 100*2=200
i liczba rozwiązań dla sinx=0 wynosi 201 , czyli suma 401
Natomiast w odp. mam 301.
Co ja źle liczę?
2 wrz 19:09
Eta:
Hej
Blue
najpierw założenie sinx≥0 więc sinx= −1 −−− odrzucamy
teraz dokończ.........
2 wrz 19:20
Lukas:
Eta zapraszam do loagrytmów ! Koniec żartów.
2 wrz 19:20
Eta:
Lukas .... ja logarytmy umiem
2 wrz 19:22
Lukas:
To naucz mnie

!
Żebym z zamkniętymi oczami umiał liczyć
2 wrz 19:25
Ajtek:
Co w tym trudnego, zamykasz oczy i liczysz

.
Witaj
Eta 
.
2 wrz 19:28
Blue: Eta teraz to już wszystko jasne x) dziękuję Ci
2 wrz 19:28
Eta:
Załóż nowy wątek ... ( bo nieładnie wcinać się w cudze tematy ... sam tego nie lubisz
2 wrz 19:29
Eta:
@
Blue .... na zdrowie
2 wrz 19:30