Wpisz w każdą lukę odpowiednią liczbę naturalną.
ande: 3√32−23√−81+33√−125+5√9−√72+23√3 Można zapisać w postaci: ?√2+?3√3
Mógłby ktoś łopatologicznie krok po kroku wytłumaczyć jak to rozwiązać? Niby łatwe, a
kompletnie się zawiesiłem.
2 wrz 19:05
Eta:
...= 3√16*2+23√27*3−3*5+5*3−√36*2+23√3=
= 12√2+63√3−15+15−6√2+23√3=........ dokończ i podaj wynik
2 wrz 19:27
ande: Pod pierwiastkami sześciennymi nie powinien być minus? na przykład
...23√−81... = 23√27*−3 zamiast 23√27*3 jak zostało wyżej napisane? no bo w końcu
27*(−3)=−81 natomiast 27*3=81
6√2+83√3
Dziękuje Eta, mógłby ktoś jeszcze pomóc co do mojej rozterki z tego postu? dotyczącej minusa
pod pierwiastkiem sześciennym? w kwadratowym wiadomo że będą tylko liczby dodatnie, ale w
sześciennym?
2 wrz 20:33
Eta:
−23√81= −2*(−33√3)= 63√3
2 wrz 20:38
ande: Dziękuję
2 wrz 20:47
Eta:
2 wrz 20:52