pochodna
kamczatka: Oblicz z definicji pochodne z funkcji we wskazanych punktach:
y = 4x − 10 x
0 = 2
liczyłem tak:
| | f(2+Δx) − f(x) | | 4(2 + Δx) − 10 − (4x − 10) | |
limΔx −− > 0 |
| = limΔx −− > 0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | 8 + 4Δx − 10 − 4x + 10 | |
= limΔx −− > 0 |
| |
| | Δx | |
| | 4Δx − 4x + 8 | |
= limΔx −− > 0 |
| |
| | Δx | |
i w odpowiedziach mam że wynik to 4, ale z tego 4 nie wyjdzie. Coś robię źle ? Bo wyciągniecie
4 przed nawias nic nie da.
2 wrz 19:02
Krzysiek: na samym początku zamiast f(2+Δx)−f(x) powinno być f(2+Δx)−f(2)
2 wrz 19:10
kamczatka: ok dzięki już mam
2 wrz 19:10