log
anka: jak narysować wykres tej funkcji
y=−log1/3 x+1
9 lis 20:42
Aza:
Narysuj y = log
1/3x
następnie przesuń ten wykres o 1 jednostkę w lewo
i teraz tę część wykresu z nad osi OX odbij po oś Ox ,
a tę część z pod osi OX odbij nad oś OX
i to wszystko
9 lis 20:46
Aza:
Nie wiem tylko czy funkcja jest:
y = −log
1/3(x +1) czy? y = −log
1/3(x) +1
to ważne

ja podałam , dla tego pierwszego zapisu
9 lis 20:49
anka: ten pierwszy zapis
9 lis 21:05
anka: nie wychodzi mi ten rysunek
9 lis 21:57
anka: pomocy nie rozumiem jak to narysować prawidłowo
9 lis 22:06
Aza:

można też tak:
zamienić podstawy
log
1/3a= − log
3a
więc y = − log
1/3(x +1) = −(−log
3(x+1) =
+log
3(x+1)
rysujesz y = log
3(x+1) i przesuwasz go w lewo o jedną jednostkę
i wyjdzie na to samo
9 lis 22:32
Aza:
zaraz narysuję do tego pierwszego sposobu , który Ci wyjasniałam
to potrwa ... bo strasznie wolno strona chodzi
ale ten co Ci wysłałam , tez jest poprawny
9 lis 22:34
Aza:

niebieski to: y = log
1/3x
zielony to y = log
1/3(x +1) −−−− przesunięty z niebieskiego w lewo o 1 jednostkę
czerwony to: y = − log
1/3(x +1)
to co w zielonym odbite z nad osi pod oś Ox
z pod osi Ox nad oś OX
i dostaniesz ten czerwony
na poprzednim rysunku jest ta sama krzywa ,
bo to wykres jak widać y = log
3(x+1) = − log
1/3(x +1)
w tamtym rys. zapomniałam dorysować asymptoty "szarej" w x = −1
9 lis 22:48
P: zle, to trzeba przesunac do góry a nie w lewo i wtedy wychodzi tak jak w odp w zbiorze
24 kwi 20:54
aaa: y=log2(x−2)−1
23 lis 18:45
krystek: log2x przesuwasz 2 w prawo i 1 w dół [2,−1]
23 lis 20:22