Przedstaw w postaci potęgi liczby 2
Bartuś: Przedstaw w postaci potęgi liczby 2:
8−11*(0,25)4:16−5
2 wrz 18:37
J:
| | 1 | |
8 = 23 , 0,25 = |
| = 2−2 , 16 = 24 |
| | 4 | |
2 wrz 18:39
Bartuś: Czyli 23*2−2:24=2−3?
2 wrz 18:43
J: A co to jest ta 11 na poczatku ?
2 wrz 18:44
Bartuś: 8 do minus 11, chodzi mi o to np 2 do minus 1 to 1/2
2 wrz 18:45
2 wrz 18:46
Bartuś: czyli jak przedstawić w postaci potęgi liczby 2 to działanie 8−11*(0,25)4:16−5
2 wrz 18:48
J:
No musisz bracie próbować sam...
2 wrz 18:50
J:
za znakiem potęgi liczbę: − 11 pisz w nawiasie klamrowym { }
2 wrz 18:52
Bartuś: (23)−11*2−2:2−20=2−35:2−20=2−15
Jest to poprawnie zrobione?
2 wrz 18:54
J: Niestety nie ... ile wynosi : am*an = ...
2 wrz 18:56
Bartuś: (23)−11*2−2:(24)−5=2−33*2−2:2−20=
I nie wiem co dalej
2 wrz 18:59
Bartuś: amn
2 wrz 19:01
Bartuś: Już wiem am*an=am+n
2 wrz 19:04
Eta:
2−33*2−8 : 2−20=........ dokończ
2 wrz 19:04
Bartuś: 2−33*2−8:2−22=2−19
2 wrz 19:06
Eta:
Skąd wytrzasnąłeś ? 2−22? ma być 2−20
2 wrz 19:09
Bartuś: Przeoczenie, wynik to 2−21
2 wrz 19:12
Eta: ok
2 wrz 19:15
Bartuś: Dziękuje za pomoc
2 wrz 19:16