Rozwiąż równanie
Bartuś: Rozwiąż równanie: 273*2x−310=5*(310*x+2*39)
Proszę o pomoc i wytłumaczenie, nie mam pojęcia jak się za to zabrać :c
2 wrz 18:05
J:
Wskazówka:
273 = 39 oraz 310 = 3*39
2 wrz 18:08
Bartuś: Czyli:
39*2x−310=5*(310*x+2*39)
Ale nie wiem co mam zrobić z tym 2x?
2 wrz 18:10
J: Skrzystaj z drugiej wskazówki...
2 wrz 18:13
Bartuś: 311*x−310=5(310*x+311) ?
3x=5(321*x) ?
2 wrz 18:15
J:
39*2x − 3*39 = 5*(3*9*x + 2*39) ... teraz po obydwu stronach równania wyłącz 39
2 wrz 18:17
Bartuś: 39(2x−3*1)=5*39(x+2*1)
39(2x−3)=5*39(x+2) | podzielić przez 39?
2x−3=5(x+2)
2x−3=5x+10
2x=5x+13
−3x=13
x=−13/3
Dobrze?
2 wrz 18:21
pacioreX: Można jeszcze przyjemniej dla oka ale na 2 zmiennych

Za t = 3
10
2 wrz 18:24
pacioreX: A nie nieważne tam jest 27.
2 wrz 18:24
Bartuś: Ale jest dobrze zrobione?
2 wrz 18:25
J:
2 wrz 18:25
Bartuś: I to koniec zadania? Wszystko ok?
2 wrz 18:26
Ajtek:
Koniec
2 wrz 18:28
Bartuś: Dziękuję za pomoc
2 wrz 18:30