wzory viete'a
satya: mam takie zadanie, no moze troche trywialne, ale sie zatrzymałam i ruszyć nie mogę
Nie obliczając pierwiastków x1, x2 trójmianu x2 + 3x−4 wyznacz wartości wyrażeń:
b) x12 − x22= (x1 + x2)(x1− x2)= −3(x1 −x2)=
i co dalej?
9 lis 20:40
....: x1=−3−x2 ze wzorow wieta
9 lis 20:56
satya: całe to zadanie jest ze wzrorów viete'a, możesz rozwinąć swoją myśl?
9 lis 21:08
Nikka: i też jestem ciekawa co dalej...wzory Vieta okreslaja sume i iloczyn pierwiastkow
9 lis 21:18
pryku: z kielbasy to zadanie?
9 lis 21:30
satya: całe to zadanie jest ze wzrorów viete'a, możesz rozwinąć swoją myśl?
9 lis 21:34
satya: nie, to jest operon , część 2
9 lis 21:34
Nikka: a czy tam nie powinno być plusa ?
9 lis 21:45
Nikka: już wiem

x
1+x
2 = −
ba, x
1x
2 =
ca
(x
1−x
2)
2=x
12 − 2x
1x
2 + x
22 + 2x
1x
2 − 2x
1x
2 =
(x
1+x
2)
2 − 4x
1x
2
stąd x
1−x
2 =
√(x1+x2)2 − 4x1x2
teraz już można korzystać ze wzorów Viete'a
9 lis 21:55
satya: w sensie na samym początku jest minus, napewno,
9 lis 21:55
Nikka: x1+x2 = −3
x1−x2 = √9+16=5
x12−x22 = −15
9 lis 21:58
satya: a skąd ci wyszedł ten pierwiastek?
9 lis 22:07
Nikka: masz wszystko napisane

post z godziny 21.55, obliczyłam kwadrat różnicy pierwiastków a
następnie samą różnicę
9 lis 22:10
satya: masz racje, nie zauważyłam tego posta
9 lis 22:17
Nikka:
9 lis 22:26
Aza:
lub = +15
9 lis 22:53
Nikka: no raczej nie, sprawdziłam obliczając tradycyjnie pierwiastki i wychodzi −15
9 lis 22:58
Nikka: chyba, żeby zamienić pierwiastki, zależy który uznamy za x1, a który za x2, tak? o to
chodzi?
9 lis 23:03
Aza:
Nikka
100% tak,
nie wiemy , który pierwiastek jest pierwszy, a który drugi ( to kwestia umowy)
zatem
1
2 − (−4)
2 = −15 ale: (−4)
2 −1
2=
15
odp: −15 lub 15 ...
pozdrawiam
9 lis 23:03