potęgi
Poli: Liczbę x przedstaw w postaci aw, gdzie a jest liczbą naturalną, natomiast jest liczbą
wymierną.
a) x = 3√16*(0,125)−1/2
2 wrz 16:42
Saizou :
16=2
3
x=
3√23*(2
−3)
−1/2=2*2
3/2=2
5/2
2 wrz 16:45
5-latek: Witaj
Saizou 
Popraw 16=2
4
2 wrz 16:51
Saizou :
Cześć 5−latku
oczywiście że 16*24, myślałem chyba o niebieskich migdałach xd
x=3√24*(2−3)−1/2=24/3*23/2=217/6
2 wrz 16:57
Poli: Nie taka ma być odp.

Ma wyjść: 2 do potęgi 17/6
2 wrz 16:57
Poli: Taki ma być wynik, dzięki!
2 wrz 16:57
5-latek: Czasami tez trzeba o nich pomyslec i zadmumac sie

A ty Poli zapozanaj sie ze wzorami na potegowanie i pierwiastkowanie . Przynajmniej to nie
jest trudne . Pozniej beda trudniejszse rzeczy
2 wrz 17:01