całka
asd: ∫xe−3xdx
Problem z tą całeczką, najpierw przez części, następnie przez podstawienie, ale niestety wynik
nie wychodzi odpowiedni.Dobrze kombinuje ?
2 wrz 14:44
daras: dobrze, pokaż swoje rachunki
2 wrz 14:48
daras: | | 1 | |
tyle powinno wyjść:∫...= − |
| (3x+1)e−3x +C |
| | 9 | |
2 wrz 14:53
J:
... i bez potrzeby podstawiania ...
2 wrz 14:58
asd: | | −1 | | 1 | | −1 | | 1 | | dt | |
= |
| xe−3x−∫− |
| e3xdx= |
| xe−3x+ |
| ∫e−3xdx=|t=−3x |
| =dx|= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | −3 | |
| | −1 | | −1 | |
= |
| xe−3x+∫etdt= |
| xe−3x+e−3x+C |
| | 3 | | 3 | |
2 wrz 15:00
J:
| | 1 | |
....∫e−3x = − |
| e−3x .... bez podstawiania .. |
| | 3 | |
2 wrz 15:03
asd: | | −1 | | 1 | | 1 | |
No tak, ale to wtedy mam = |
| xe−3x+ |
| − |
| e3x+C |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2 wrz 15:09
J:
jeśli się już uparłeś na podstawienie .. to masz błąd w ostatniej linijce ..
2 wrz 15:11
J:
| | 1 | | et | | dt | |
.... opuściłeś |
| przed całką i pod całką ma być : |
| dt bo dx = |
| |
| | 3 | | −3 | | −3 | |
2 wrz 15:13
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
.... = − |
| ∫etdt = − |
| et = − |
| e−3x |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
2 wrz 15:16
asd: Ale nie chodzi mi już o te podstawienie, bez podstawienia wychodzi mi to co napisałem :x
2 wrz 15:17
J:
| | 1 | | 1 | |
Twój post 15:09 jest OK tylko masz pomnożyć |
| *(− |
| ) i wykładnik ma być −3x |
| | 3 | | 3 | |
2 wrz 15:19
asd: Dziekuje Ci bardzo

, właśnie nie rozumiem dlaczego tam jest mnożenie ?
2 wrz 15:36
J:
Zapamiętaj przydatny wzór:
∫f'(x)ef(x)dx = ef(x) + C
Popatrz na całkę:
∫cosxesinxdx = esinx + C
2 wrz 15:37
J:
| | 1 | |
Jak to nie rozumiesz ...przecież masz mnożenie : |
| *∫e−3x , |
| | 3 | |
| | 1 | |
a ta całka to: − |
| *e−3x |
| | 3 | |
2 wrz 15:40
asd: No ta

, dzieki
2 wrz 15:49