całka
kaśka: oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi x2+y2=8y, y=√3 x , y=−x, stosując odpowiednią
zamiane zmiennych.
mógłby ktoś powiedzieć jak to się robi? czy całki podwójnej?
wychodzi okrąg S(0,4) o r=16 i dwie proste. nie wiem który to jest obszar... całe kółko?
2 wrz 13:40
kaśka: ktoś pomoże
2 wrz 14:01
pigor: ..., jeśli już to okrąg o promieniu r=
√16= 4 i sądzę, że
chodzi o przejście na współrzędne biegunowe (x,y)=(rcosφ, rsinφ), ...
2 wrz 14:09
kaśka: dziekuję za radę

spróbuje tak zrobić i też właśnie zauważyłam ten błąd w promieniu i dlatego
nie widziałam obszaru
2 wrz 14:10
kaśka: mógłby ktoś pomoc mi określić obszar

jak przeszłam na biegunowe to jak sie zmienia kąt bo
promien od 0 do 4 to wiem ale z tym kątem nie umiem sobie poradzić
2 wrz 14:24
kaśka:
2 wrz 16:07
kaśka: prosze o pomoc
2 wrz 16:52
Krzysiek: jak dla mnie kąt od prostej y=√3x do y=−x
czyli od tgφ=√3 do tgφ=−1
więc φ∊[π/3,15π/4]
a r∊[0,8sinφ]
2 wrz 17:17
kaśka: dzięki!
myślałam że musze podzielić na dwa obszary od pi/3 do pi/2 i od pi/2 do 3/4pi
2 wrz 17:26