geometria
ankisiak: udowodnić
| | tgb | | cosc | |
cosα= |
| * |
| |
| | cosb | | sinc | |
mam do tego trzy wzory
| | sina | | sinb | | sinc | |
1) |
| = |
| = |
| |
| | sinα | | sinβ | | sinγ | |
2)cosc=cosa*cosb+sinasinbcosγ
3)cosγ=−cosαcosβ+sinαsinβcosc
mimo tego ze sa te wzory nie umiem tego udowodnic

prosze o pomoc
z gory dzieki
2 wrz 13:15
pigor: ..., nie wiem skąd masz to zadanie, ale nie chcę twojej interpretacji,
dlatego zapytam ; czy możesz
dokładnie co do ...

przecinka, kropki itp.
przepisać treść tego zadania
2 wrz 13:46
pigor: ..., taką treść jaka była na początku
2 wrz 13:52
ankisiak: ok

zadanie
| | π | |
α,β, |
| , a,b,c. Udowodnić .... |
| | 2 | |
2 wrz 14:08
pigor: .. , no to widzę, że bardzo oszczędna(y) jesteś
w słowach i ja miałem

się domyślić, że γ=
12π=90
o w Δ
o bokach a,b,c czyli wszystko to "dzieje się" w Δ prostokątnym;
no to działaj z podstawieniem i zobaczysz co dalej można zrobić,
bo mi szkoda czasu, bo i tak już za dużo tu go straciłem ...
2 wrz 14:20
ankisiak: a nie mozna troche milej... jak Ci szkoda czasu to trzeba bylo w ogóle nie odpisywac.... wiem
moja wina nie naisanie tresci zadania ito jeszcze waznej rzeczy ok, ale jak dla mnie twoj
komentarz jest troche przesadzony..., w takim badz razie wracam do tego zadania − jezeli
jednak znajdzie się osoba która ma czas, zeby mi pomóc bede wdzięczna... jak rozwiazac to
zadanie bo nie chce mi wyjsc a zalezy mi na tym zeby to zrozumiem i dojsc gdzie robię cos
nie tak
2 wrz 15:13
J:
Trochę pokory .... nikt tu nie jest jasnowidzem, aby domyślac się treści zadania , bo
faktycznie jak napisał pigor , to strata czasu
2 wrz 15:29
ankisiak: ok rozumem, ze nikt nie jest jasnowidzem, ale czy nie mozna tego było inaczej napisać,
przecież specjalnie nie chiałam utrudniac tego zadania i marnować komuś czas
2 wrz 15:48
pigor: ...,

; dziękuję
J .
2 wrz 16:07
J: Pozdrawiam
pigor
2 wrz 16:09
Zbynek: hehe
2 wrz 16:30