moment bezwładności
Patryk: Obliczyć moment bezwładności względem osi Ox jednorodnego (p(x,y)=1) obszaru D = (x,y): y
=1/2x, x=3, y=3
Proszę o pomoc, głównie o to jak będzie wyglądał obszar całkowania. Bo nie wychodzi mi.
Pozdrawiam.
2 wrz 11:43
Patryk: Granice wychodzą mi 3<x<6 oraz 1/2x<y<3 Czy to jest dobrze?
2 wrz 11:48
MQ:

Raczej:
0<x<3
1/2x<y<3
2 wrz 12:12
MQ: Chociaż nie,
odwołuję −− raczej ty masz rację. To ten trójkącik na prawo

Sorry za zamieszanie.
2 wrz 12:14
Patryk: Tylko właśnie na poprawie zrobiłem taki, jaki piszę. I wykładowca nawet nie chciał sprawdzać
zadania bo na wstępie według niego jest błąd w obszarach.

Sam już pojęcia nie mam..
2 wrz 12:22
MQ: Widocznie wykładowca zasugerował się tak, jak ja.
Jeżeli w treści było x=3, y=3 a nie x<3 y<3, to ja bym mu narysował te trzy linie i pokazał ten
trójkącik, bo masz prawo tak zinterpretować ten obszar.
2 wrz 12:39